Zelf je strijkmotieven maken.

Wat je nodig hebt:

Pincet, patroon, plakband, transfer-folie en steentjes

1. Neem het transfer-vel en haal het witte vel eraf en leg het transparante velletje met de plakkant naar boven op je patroon.

Zet deze met 1 plakbandje aan de bovenkant vast. Dit om verschuiven te voorkomen. Laat de onderkant los. Zodat je af en toe even naar je patroon kan kijken als je aan het leggen bent.

2. Leg je steentjes in een klein schaaltje of plastic bakje.

3. Tip is witte vel dat je eraf gehaald hebt, er gedeeltelijk steeds weer opleggen en deze steeds weer verplaatsen. Zo blijft het folie niet aan je handen of mouwen plakken.

4. Neem een pincet en leg het steentje met de goede kant naar beneden (lijm naar boven) op de strijkfolie.

Volg gewoon de puntjes of lijntjes. Let wel op welke maten en kleuren je moet leggen.

Mocht je een eigen tekening of kleurplaat gebruiken let er dan op dat wat ruimte tussen je steentjes laat.

5. Als je klaar bent leg je het witte velletje weer terug over je transfer-folie en draai je je patroon om.

6. Verwijder nu het plakbandje

Hierna kan je je patroon op gaan strijken.

Strijkhandleiding patronen

1 Verwarm het strijkijzer tot 180°. Dat is meestal de stand voor katoen/linnen. Het is aanbevolen een strijkijzer zonder stoomgaatjes te gebruiken.

Let op: de stand met 3 stippen heeft een temperatuur van 140° tot 210°. 210° Is te warm voor de applicaties. Als je een tijdje nergens overheen hebt gestreken is het strijkijzer al snel rond de 200°. Strijk dan eerst even over de strijkplank om de ergste hitte er vanaf te halen.

2 Leg het kledingstuk wat je wilt decoreren op de strijkplank.

3 Haal het witte velletje van de transfer en plaats de applicatie met de plakkende kant naar beneden op de plek waar je deze wilt hebben.

4a Kan het kledingstuk binnenstebuiten? Draai het kledingstuk binnenstebuiten zodat je aan de achterkant van de applicatie kan strijken. 4b Kan het kledingstuk niet binnenstebuiten? Leg een vel bakpapier of een dunne zakdoek over het plastic. Het meest ideaal is een teflonvel. Steek een kartonnetje tussen je kledingstuk om doordrukken te voorkomen.LET OP: gebruik in geen geval een handdoek of dikke theedoek. Deze zijn te dik, waardoor de lijm niet warm genoeg wordt.

5 Plaats nu je strijkijzer gedurende 35-45 sec. op de transfer. Zorg ervoor dat het strijkijzer niet beweegt! LET OP:Gebruik je toch een stoomstrijkijzer, zet de stoom uit, en houd er rekening mee dat je het strijkijzer tussendoor 1 of 2 keer verplaatst, i.v.m. de gaatjes in het strijkijzer. LET OP: houd met de tijd en temperatuur altijd rekening met de omstandigheden: a:Het materiaal van de ondergrond. Warmtegevoelige stoffen (zijde, polyester, lycra, wol) maximaal 20 sec. persen en herhalen tot de steentjes goed vast zitten. b:De gebruikte applicaties. Metalen applicaties geleiden de warmte beter en zijn dunner. Deze hoef je vaak slechts 15-20 sec. te persen.

6 Laat de transfer volledig afkoelen zodat de lijm zich kan hechten, en verwijder de transparante laag voorzichtig. Mochten niet alle applicaties vast zitten, laat dan de folie weer zakken en herhaal punt 4&5.

7 Als alles goed vast zit en de folie is verwijderd, keer dan je kleding binnenstebuiten, plaats weer een kartonnetje tussen je kledingstuk en strijk nogmaals gedurende 15 sec. Zodat de lijm goed in het kledingstuk vast komt te zitten.

8 Het wassen van uw gefixeerde textiel kan tot maximaal 40 graden. Zorg voor het wassen dat u altijd uw kleding binnenste buiten draait om te verkomen dat de steentjes rechtreeks tegen andere kleding aan schuurt.

9 Mocht er toch ergens een steentje loslaten kunt u deze weer bevestigen door met het puntje van uw strijkijzer het steentje weer te verwarmen.

© 2009 - 2024 De naaimand: de winkel voor uw hobby's | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel