21 x 30 cm

 

Carbonpapier is dun papier bekleed met carbon of een andere gepigmenteerde stof, dat wordt gebruikt voor het maken van een tweede afdruk van een afbeelding of tekst. Het kan worden gebruikt aan de hand van de volgende stappen:

  • Plak je afbeelding met afplaktape op wat tekenpapier, zodat het niet kan verschuiven.
  • Schuif het carbonpapier tussen de lagen, met de glanzende kant naar beneden.
  • Teken met een scherp potlood over de afbeelding. De druk van het potlood zal lijnen van koolstof op het papier eronder achterlaten. Je kunt hard drukken voor donkere lijnen of zacht voor lichtere lijnen.
  • Je kunt een gedetailleerde carbon afdruk maken en het laten zoals het is, of ervoor kiezen om er naderhand met andere media in te werken, z.a. kleurpotloden, wasco, fineliner enz.

Carbonpapier op hout in 5 stappen

Carbonpapier kan op verschillende oppervlakten gebruikt worden. Hieronder geven we je 5 stappen om een patroon op hout over te brengen.

  1. Leg het ontwerp op het houtoppervlak en zet het papier vast met een aantal stukken afplak- of doorzichtige tape.
  2. Schuif het carbonpapier tussen het patroon en het oppervlak met het zwart/blauwe gedeelte naar het hout toe. Gebruik een pen of potlood om over de lijnen van het ontwerp te trekken.
  3. Als je alle lijnen van het patroon hebt overgetrokken, haal je één of twee stukken tape weg, zodat tenminste één stuk het patroonpapier nog vasthoudt. Je kunt nu controleren of je inderdaad het hele patroon hebt overgetrokken.
  4. Carbonpapier maakt een duidelijke donkere lijn die gemakkelijk weggesneden kan worden terwijl je werkt, zonder vlekken achter te laten. Ook zal het niet van het houtoppervlak wrijven als je het snijwerk doet.
  5. Het is niet uitwisbaar met een potloodgum, dus eventuele lijnen die in het snijwerk achterblijven, moeten met een mes worden weg geschaafd.

Natuurlijk kan het ook op stof gebruikt worden.

 
© 2009 - 2024 De naaimand: de winkel voor uw hobby's | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel